Alexandr malý (Psittacula krameri) modrý pár, žlutý pár.

Alexandr malý  (Psittacula krameri) modrý pár, žlutý pár.

Výskyt:

severní a střední Afrika, Indie, Barma a jih Číny

Velikost:

40 - 41 cm (včetně ocasu)

Hmotnost:

140 g

Kroužek:

7 mm

Počet vajec:

3 - 6 (nejčastěji 4)

Inkubační doba:

22 - 24 dnů, 2x ročně

Potrava:

směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelenina

Alexandři malí žijí v hejnech, v místech, kde je dostatek potravy, a bezpečné místo k odpočinku. Na stanovištích, kde nocují jich můžeme potkat i stovky. Alexandři velice dobře létají, ale jen málokdy létají do větších vzdáleností. Živí se semeny, bobulemi, plody, květy a nektarem.

Při období rozmnožování, které trvá 22-24 dnů a je 2× do roka, otáčí samice očima i hlavou tak dlouho, než si jí samec všimne, začne pochodovat a krmit ji ze zobáku. Pár hnízdí v dutině stromů, kterou si sám vydlabe, nebo použije opuštěnou dutinu datlů či vousáků, a mnohdy zahnízdí i s nimi. Samice snáší 3-5 vajec a sedí na nich 22 dní. 7 týdnů po vylíhnutí opouštějí mláďata hnízdo.