Aymara citronový (Bolborhynchus aurifrons) 3 páry : 1,0 Holandsko + 0,1 Slovensko, 1,0 Holandsko + 0,1 Holandsko, 1,0 ČR + 0,1 NL

Aymara citronový (Bolborhynchus aurifrons) 3 páry : 1,0 Holandsko + 0,1 Slovensko, 1,0 Holandsko + 0,1 Holandsko, 1,0 ČR + 0,1 NL

Aymara citronový

Bolborhynchus aurifrons

  • Velikost: 18 cm Výskyt: Střední a jižní Peru, středozápadní Bolívie, severní a střední Chile
  • V ČR: Vzácně se chová a rozmnožuje
  • Chov: Klec 100 x 40 x 50 cm, bytová voliérka, od května do listopadu je ideální přemístění do venk. voliéry.
  • Na chov se nevztahuje povinná registrace CITES
  • V říjnu 2013 máme přírustek, samečka aymary citronové, podařil se odchov až ve venkovní společné voliéře s korelami a Aymarami pruhovanými,,,.

Povaha
Aymara citronový je společenský a snášenlivý pták, který nevyvolává problémy dokonce ani v přítomnosti jiných snášenlivých exotických ptáků. Na rozdíl od Aymary pruhované je živější. Také mezi sebou jsou aymarové snášenliví, a pokud mají dostatek prostoru, nebývá problémem chovat více párů pohromadě. My je chováme ve společné voliéře a řekl bych že jim společný chov vyhovuje nejvíce.
Chovatelské zařízení
Tohoto ptáka můžeme chovat ve venkovní voliéře, ale i v pokojové voliéře nebo v prostorné kleci.
Klimatické podmínky
Aymara citronový je poměrně otužilý pták, kterého můžeme chovat v zimě venku bez přitápění. Ptáci však musí mít možnost úkrytu před větrem, vlhkem a mrazem v krytém přístřešku. Nicméně bych asi nedoporučoval dlouhodobé teploty pod bodem mrazu.
Potrava
Jako základ dáváme těmto ptákům směs semen pro malé papoušky a doplňujeme ji malými kousky ovoce a občas také trochou vaječné směsi.
Denní činnost
Aymara citronový je klidný pták ale živější než třeba Aymara pruhovaná, který se projevuje slabým štěbetáním. Velice rád šplhá a na rozdíl od Aymary pruhované rád létá. Na rozdíl od mnoha jiných papoušků nemají tito ptáci destruktivní tendence a také nejsou hluční. K člověku začnou mít rychle důvěru a dají se poměrně dobře ochočit.
Hnízdění
Aymaru citronového můžeme nechat zahnízdit ve voliéře i v kleci. Budky se uvádějí různých velikostí, na toto nejsou tito papoušci nároční.. Vletový otvor se uvádí od 4,0 do 6,5 cm. Na dno budky navršíme trochu navlhčené rašeliny a dřevěné hobliny. Rodiče si hnízdo nesplétají, ale snášejí vajíčka na holé dno. Samička snáší 3 až 6 vajec, na kterých sedí po dobu 21 až 23 dnů. Sameček svou družku krmí, aby nemusela z vajec vstávat. Mláďata vylétají z budky asi ve věku čtyř týdnů a bývají ještě nějakou dobu provázena a dokrmována rodiči. Schopný chovný pár v dobré kondici, který dostává pestrou stravu, může po první snůšce začít s druhou.