Aymara pruhovaný několik nepříbuzných párů, různé barevné mutace

Aymara pruhovaný několik nepříbuzných párů, různé barevné mutace

Aymara pruhovaný

 

Bolborhynchus lineola

  • Velikost: 16 cm (z toho ocas 6 cm)
  • Výskyt: Střední Amerika od Jižního Mexika po západní Panamu
  • V ČR: Dostupný v chovatelské inzerci, na ptačích burzách, méně v obchodech se zvířaty. Vcelku běžný a rozšířený.
  • Chov: Klec 80 až 100 x 40 x 40 cm, bytová voliérka, od května do října možno přemístit do venkovní voliéry.
  • Zajímavost: Vedle přírodních ptáků se chová řada mutací a další vznikají.
  • Na chov se nevztahuje povinná registrace CITES

Výskyt
Střední a Jižní Amerika.
Velikost
Přibližně 16 až 17 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Samičky mají celkově světlejší zelený odstín a méně výraznou kresbu na křídlech. Jejich ocasní pera nejsou tolik černá jako u samečků.
Povaha
Aymara pruhovaný je společenský a snášenlivý pták, který nevyvolává problémy dokonce ani v přítomnosti menších exotických ptáků. Také mezi sebou jsou aymarové snášenliví, a pokud mají dostatek prostoru, nebývá problémem chovat více párů pohromadě. Já je chovám i s jinými druhy aymar, nebo korelami.
Chovatelské zařízení
Tohoto ptáka můžeme chovat ve venkovní voliéře, ale i v pokojové voliéře nebo v prostorné kleci.
Klimatické podmínky
Aymara pruhovaný je otužilý pták, kterého můžeme chovat v zimě venku bez přitápění. Ptáci však musí mít možnost úkrytu před větrem, vlhkem a mrazem v krytém přístřešku.
Potrava
Jako základ dáváme těmto ptákům směs semen pro malé papoušky a doplňujeme ji malými kousky ovoce a občas také trochou vaječné směsi.
Denní činnost
Aymara pruhovaný je klidný pták, který se projevuje slabým štěbetáním. Velice rád šplhá. Na rozdíl od mnoha jiných papoušků nemají tito ptáci destruktivní tendence a také nejsou hluční. K člověku začnou mít rychle důvěru a dají se poměrně dobře ochočit. Nejsou takoví "nepořádníci" jako třeba andulky, patří mezi naše nejoblíbenější papoušky.
Hnízdění
Aymaru pruhovaného můžeme nechat zahnízdit ve voliéře i v kleci. Na budku nejsou nároční, chovají se v různých typech budek,min. rozměry 17 x 17 x 17 cm, pokud budou mít výběr z různých tvarů budek, každý pár si zpravidla vybere jinou i co se týče velikosti.. Vletový otvor se uvádí od 4,0 do 6,5 centimetru. Na dno budky navršíme trochu navlhčené rašeliny a dřevěné hobliny. Rodiče si hnízdo nesplétají, ale snášejí vajíčka na holé dno. Samička snáší 3 až 6 vajec, na kterých sedí po dobu 21 až 23 dnů. Sameček svou družku krmí, aby nemusela z vajec vstávat. Mláďata vylétají z budky asi ve věku čtyř týdnů a bývají ještě nějakou dobu provázena a dokrmována rodiči. Schopný chovný pár v dobré kondici, který dostává pestrou stravu, může po první snůšce začít s druhou.
Celkem častým problémem u aymary je velký časový rozdíl ve vývoji vajec. Stává se, že některá mláďata jsou již delší dobu v budce, zatímco poslední mládě ještě není vylíhnuté.
Mutace
Mezi barevné varianty známé u tohoto druhu patří modrá, zelenomodrá, lutino a šedá,,,.