Aymara šedoprsý (Bolborhynchus aymara) 2 nepříbuzné páry, odchovy Rakousko.

Aymara šedoprsý (Bolborhynchus aymara) 2 nepříbuzné páry, odchovy Rakousko.

Řád: 

Papoušci (Psittaciformes)

Čeleď: 

Papouškovití (Psittacidae)

Druh: 

Aymara šedoprsý (Bolborhynchus aymara)

Výskyt: 

Východní svahy And

Velikost: 

20 cm

Hmotnost: 

45 g

Kroužek: 

uváíděná vel. 4,5 mm (používám 4,0mm)

Počet vajec: 

6-10

Inkubační doba: 

28-30 dnů

Potrava: 

Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení

Cena: 

cca 3000 Kč/pár

Bolborhynchus aymara

  • Velikost: 20 cm Výskyt: východní svahy And od La Paz po severozápadní Argentinu
  • V ČR: Chová se několik párů, nepočetně se rozmnožuje, v inzerci se nabízí vzácně, na burzách prakticky nikdy
  • Chov: Klec 80 až 100 x 40 x 40 cm, bytová voliérka, od dubna do listopadu možno přemístit do venkovní voliéry.
  • Na chov se nevztahuje povinná registrace CITES

 

Vzhled:

Vršek hlavy tohoto papouška je černý, oči hnědé, zobák světle růžový. Hrdlo, prsa a břicho jsou světle šedé. Křidla a ocas zelený, končetiny růžové.

Ve volné přírodě se aymara šedoprsý vyskytuje na východních svazích And od La Paz po severozápadní Argentinu. Žije v křovinatých nebo zalesněných suších oblastech v blízkosti vody v párech nebo malých skupinách. Živí se plody, ovocem, bylinami a semeny trav.

V zajetí je jeho chov možný v bytové voliérce s rozměry 100 x 40 x 40 cm, stejně jako ve venkovní voliéře, kde může trávit nejteplejší měsíce. V tomto období také hnízdí. Na rozměrech budky příliš nezáleží, spíše na vstupu do budky. Vletový otvor se uvádí od 5 do 6,5 cm. Brzy po páření samice snáší 6-10 bílých vajec, které poté zahřívá 28-30 dnů. Než opustí budku, tak je rodiče krmí 6-7 týdnů. Je možný chov více párů pohromadě i s jinými klidnějšími papoušky.